Mansikan poiminta ja mansikkalajikkeet

Ensimmäiset mansikat kypsyvät pelloillamme yleensä juhannusviikolla. Mansikan itsepoiminnan ja suoramyynnin aloitamme alkukesän lämpötiloista riippuen kesä-heinäkuun vaihteessa, kunhan marjoja on kypsynyt riittävästi.

Tilallamme on poimittavaa mansikkaa n. 10-12 hehtaaria. Vuosittain istutamme 3–4 hehtaaria uutta mansikkaa, josta satoa saadaan noin 3-4 vuotta. Mansikan viljelyssä käytämme kahta menetelmää: osa pinta-alasta on muovikateviljelyä ja osa perinteistä olkikateviljelyä. Muovikate nopeuttaa marjojen kypsymistä kun taas olkikatteessa kypsyminen on hitaampaa. Näin satokautemme kestää kauemmin.

Meillä on viljelyksessä useita mansikkalajikkeita, kypsymisjärjestyksessä aikaisemmasta myöhäisimpään: Sonata, Polka ja Bounty. Lisäksi meillä on vaihdellen kokeilussa pieniä määriä kotimaisia tai ulkomaisia lajikkeita, kuten Lumotar, Malwina ja Sonsation. Kaikki lajikkeemme sopivat niin tuorekäyttöön, pakastukseen kuin säilöntäänkin, erot ovat lähinnä maussa ja aromissa.

Mansikkalajikkeet kypsymisjärjestyksessä

Sonata

Marjan ulkomuoto: Marjat kartiomaisia, pinta kiiltävä, heleän punainen.
Marjan maku: Hedelmäisen makea, raikas, rakenteeltaan kiinteä.
Optimaalinen käyttötarkoitus: Tuorekäyttöön, pakastukseen.

Polka

Marjan ulkomuoto: Marjat keskikokoisia tai suuria, pyöreähköjä tai leveän kartiomaisia, pinta kiiltävä, tummanpunainen.
Marjan maku: Herkullinen, makea ja mansikkainen.
Optimaalinen käyttötarkoitus: Tuorekäyttöön, pakastukseen, säilöntään.

Bounty, myöhäisin lajike

Marjan ulkomuoto: Marjat kekomaisia, kiinteitä.
Marjan maku: Makea, hyvänmakuinen.
Optimaalinen käyttötarkoitus: Tuorekäyttöön, pakastukseen, säilöntään.

Suosittele meitä

Facebook Twitter 130Jaa