Mansikanviljelyä Suomen puhtaassa luonnossa

Iso-Hiiden Kartano Oy

Meille on kunnia-asia viljellä kotimaista superfoodia - marjoja. Olemme Kanta-Hämeen laadukkain marjatila, ja vahvuutenamme on viljeltävien marjojen ja lajikkeiden monipuolisuus sekä viljelyosaaminen. Me pystymme tarjoamaan kokemuksemme ja osaamisemme kautta pitkän poimintakauden ja laadukkaan sadon.


Kurkkaa myös vinkkimme marjojen pakastamiseen sekä suosikkireseptimme!

Mansikan pakastusohjeet

Perinteisesti: Tuoreet mansikat perataan, ja laitetaan rasioihin koosta riippuen kokonaisina tai viipaleina. Sokeria maun mukaan 1-3 tl / litra. Älä pakasta liian paljon kerralla, että pakastuminen olisi mahdollisimman nopeata.

Helppo tapa, jos et halua kesäkuumalla hyöriä keittiössä: Poimi tai osta valmiiksi poimitut mansikat ja laita suoraan, perkaamatta rasioissaan pakasteeseen. Kun marjat ovat jäätyneet, voit kaataa ne pakastuspusseihin, esim. 3 litran. Syksymmällä ja talvella voit sitten käyttää näitä mansikoita mielesi mukaan. Mehunteko pakkaspäivänä tuo ihanan tuoksun kotiin. Kymmenisen minuuttia huoneenlämmössä pidetystä pakastemansikasta lähtee kanta helposti terävällä veitsellä leikaten ja voit viipaloida mansikoita puuron päälle, täytekakkuihin, sinällään syötäväksi tai keittää hilloksi.

Laatutarha - huomioimme ympäristöseikat viljelyssä

Tilamme on auditoitu vuonna 2018 ja täytämme Laatutarha-ohjeiston vaatimukset. Olemme oikeutettuja ”Puhtaasti kotimainen”-merkin käyttöön marja- ja vihannestuotannossamme. Me uskomme, että ympäristöasioiden hyvä hoito on tärkeätä myös asiakkaillemme.

Pitkät perinteet itsepoiminnassa ja laajeneva valikoima

Mansikanviljelyksen pitkä perinne alkoi vuonna 1977, jolloin, ensimmäiset mansikantaimet istutettiin. Olemme itsepoiminnan edelläkävijä ja kehittäjä jo vuodesta 1980 lähtien. Mansikkaviljelmien pinta-ala vaihtelee vuosittain 14-16 ha välillä, joista poiminnassa on 10-12 hehtaaria.

Pensasmarjojen viljelyn aloitimme pensasmustikalla jo vuonna 2000 ja 2003 lisäsimme valikoimaan vadelman. Nyt pensasmustikkaa on 1,7 hehtaaria ja vadelmaa 2,5 hehtaaria. Uutena tulokkaana on mustaherukka. Marjojen lisäksi viljelemme hernettä.

Hyvän sadon takaavat viljelykierto ja mehiläispölytys

Tilamme peltopinta-ala on yhteensä 97 hehtaaria, josta omaa peltoamme on 90 ha. Marjojen lisäksi viljelemme vaihdellen kauraa, viherlannoitusnurmea, luonnonhoitopeltoja sekä maisema- ja riistapeltoja. Monivuotisia nurmia ja kauraa sisältävä viljelykierto varmistaa omalta osaltaan maan terveyttä ja kunnossa pysymistä.

Iso-Hiiden Kartano Oy

Tuoretta hunajaa myymme kesän satotilanteen mukaan noin heinäkuun puolivälistä lähtien.

Katso video, kun haluat lisätietoa viljelymenetelmistämme.

Mansikkarahkapiirakka

Kuivataikina

  • 4 lasia vehnäjauhoja (tai osa spelttijauhoja)
  • 1,5 lasia muscovadosokeria tai sokeria
  • 2 tl soodaa
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 2 – 4 tl vaniljasokeria
  • 225 g voita tai margariinia sulatettuna

Sekoita kuivat aineet
Sulata rasva ja lisää siihen (muscovado)sokeri
Sekoita yhteen
Jaa taikina 2 osaan: 1/3 ja 2/3

Piimätaikina

(lisää kuivataikina 2/3 osaan)

  • 1 lasi piimää
  • 1 muna

Vatkaa muna rikki ja lisää piimän kanssa.
Jos tuntuu löysältä pohjaksi niin lisää jauhoja.

Rahkaseos

  • 2 prk tavallista tai proteiinirahkaa
  • 1 lasi sokeria
  • 2 munaa
  • 1 sitruunan mehu
  • paljon vaniljasokeria

Sekoita yhteen

Uunipellille:
Pohjalle piimätaikina, jätä reunoille 1-2 cm paksummin
Päälle rahkaseos
Viipaloi päälle n. 5 dl mansikkaa
Murustele kuivataikina päälle
Uuni 210 astetta, noin 30- 40 min, lopuksi voi laskea lämpöä 175 asteeseen

Iso-Hiiden mustikkapiiras

  • niukka 3 dl vehnäjauhoja
  • 1,5 tl leivinjauhetta
  • 1,5 dl sokeria
  • 3,5 tl vaniljasokeria
  • 2 dl piimää
  • 1 dl sulatettua Oivariinia
  • 1 muna
  • 4-5 dl pensasmustikoita

Sekoita kulhossa jauhot, leivinjauhe ja sokerit. Lisää piimä, sula rasva ja muna. Sekoita vain sen verran, että saat tasaisen taikinan. Levitä se voideltuun piirasvuokaan. Ripota mustikat pinnalle. Paista piirasta 200 asteessa 25-30 minuuttia. Tarjoa vaniljakastikkeen, kermavaahdon tai pehmeän vaniljajäätelön kanssa.

Emännän oma lempiresepti

Keitetään 3,5 dl vettä ja lisätään 1 dl kaurahiutaleita ja samalla otetaan 3 dl mansikoita pakasteesta huoneenlämpöön sulamaan. Kun puuro on hautunut n.10 min. leikataan mansikoista mahdolliset kannat pois ja viipaloidaan puuroon. Annetaan kuumentua vielä hetki ja nautitaan.

Iso-Hiiden Kartano Oy

Suosittele meitä

Facebook Twitter 11Jaa